Kompanija W3Techs je nedavno objavila rezultate svog najnovijeg istraživanja, prema kojima čak 25% svih web sajtova na Internetu koristi WordPress.

Kako prenosi VentureBeat, popularni (i besplatni) open source CMS je tako završio na prvom mjestu liste najkorištenijih CMS-ova, dok je na drugom mjestu, daleko iza njega, završila Joomla, koju koristi svega 2,8% web sajtova.

Podjednako impresivna je i brojka od 58,8, koliki je procenat web sajtova koji koriste CMS i koji su se opredijelili za WordPress, a zanimljivo je pratiti i rast WordPressove popularnosti - u 2011. ga je koristilo 13,1% sajtova, 2013. 17,4%, a početkom ove godine 23,3% svih web sajtova.

"Trebali bi komotno preći 25% do kraja godine," izjavio je Matt Mullenweg, šef kompanije Automattic (kreatori WordPressa, op.a), te dodao: "Postoji veliko potencijalno tržište od čak 57% web sajtova na Internetu, koji još uvijek ne koriste neki od poznatih CMS-ova i tu još uvijek ima dosta prostora za naš rast. A također navijam i za druge open source CMS-ove."

1/1