Deveti po redu Blizzcon je donio više-manje sve što smo od njega i očekivali - dobili smo prvi (i odlični!) trailer za Warcraft film, epsku uvodnu animaciju za novu World of Wacraft ekspanziju, a saznali smo i nove detalje o Overwatchu (uključujući i okvirni datum izlaska), te smo upoznali neke nove i, blago rečeno nesvakidašnje heroje iz Heroes of the Storma. A bilo je tu i nekih Stacraft i Hearthstone noviteta...

Na samom početku konferencije, predsjednik Blizzarda Mike Morhaime je pozdravio fanove i podsjetio ih na skorašnji izlazak nove i finalne StarCraft II ekspanzije, obećavši kako to ipak neće biti kraj StarCraft II sage. Naime, Morhaime je izjavio kako će Blizzard nastaviti da radi na novim sadržajima za igru, pa ćemo tako pored standardnih patcheva koji balansiraju multiplayer, u idućem periodu dobivati i nove singleplayer misije za igru, a prva mini kampanja sa tri misije u kojima vodimo Novu bi trebala stići već iduće godine.

Nakon StarCrafta, na red je došao Heroes of the Storm (spoiler alert - naslov koji ćemo sasvim sigurno uvrstiti na listu najboljih igara godine, a evo i zašto), koji će uskoro postati bogatiji za nekoliko novih mapa, sa potpuno novim gameplay mehanikama, kao i za nekoliko heroja, od kojih je najzanimljiviji Cho'gall - heroj kojim istovremeno upravljaju dva igrača.

Osim novih heroja i mapa, Heroes of the Storm će uskoro dobiti i novi igrivi mod pod nazivom Arena, u kojoj će svaki igrač birati jednog od tri random ponuđena heroja, pri čemu više igrača u istom timu može imati istog heroja, tako da će u igri biti moguće naići na situacije u kojima se recimo bore dva tima koja čine samo i isključivo Illidan... Illidani? Kako god, svhatate poentu - očekuje nas haos.

Worgeni, dryade i ogrovi stižu u HotS

Dobre vijesti sa Blizzcona stižu i za fanove Hearthstonea, koji će uskoro moći zaigrati novu i treću po redu Hearthstone singleplayer avanturu. Dotična nosi naziv League of Explorers i fokusira se na avanture Branna Bronzebearda i njegove ekipe koja istražuje kojekakve misteriozne hramove i pećine. I što je najbolje od svega, u igri će sada biti moguće osvojiti i nove karte za koje nam se čini da bi mogle odlično dočarati upravo taj osjećaj istraživanja u stilu Indiane Jonesa.

Zapravo, to možda i nije najbolje od svega, jer prvi wing League of Explorersa stiže već iduće sedmice! A do tada, svakako bacite pogled na zabavni premijerni trailer.

1/1

Međutim, koliko god mi voljeli Hearthstone, StarCraft i Heroes of the Storm, higlight Blizzcona 2015 je svakako Overwatch, koji je konačno dobio i datum izlaska... ali, nažalost, samo okvirni, pa ćemo se za sada okvirno radovati proljeću 2016.

Pored datuma izlaska, Blizzard je objavio kako igra neće biti free-to-play, kao što su mnogi očekivali - umjesto toga, Overwatch će biti neophodno kupiti, a u osnovnoj verziji igre ćete dobiti sve do sada najavljene heroje, mape i igrive modove. A pored osnovne verzije igre, koja će biti dostupna samo na PC-u, u prodaji će se naći i Overwatch: Origins Edition, u kojoj će igrači dobiti sve sadržaje iz osnovne verzije, kao i pet dodatnih kostima za likove, te različite dodatke za druge Blizzardove igre (uključujući i Tracer heroja za Heroes of the Storm).

Naravno, najave novih heroja su bile popraćene i novim trailerom, pa vam svakako preporučujemo da se u nastavku upoznate sa njima.

Overwatch iz dana u dan izgleda sve bolje i bolje

I da, prije nego zaboravimo, Overwatch: Origins Edition će osim na PC-u, biti dostupan i na Xboxu One i PlayStationu 4 - i to istog dana.

Sami kraj konferencije je bio rezervisan za novu World of Warcraft ekspanziju, Legion, koja stiže nekada na ljeto iduće godine, a o kojoj smo već pisali nakon njene najave. No, morali smo je spomenuti i sada, jer nas je Blizzard večeras obradovao i sa njenom uvodnom animacijom, koja izgleda standardno odlično i koju možete pogledati u nastavku.

Impresivni World of Warcraft: Legion Cinematic Trailer