Konzola čijoj propasti možemo zahvaliti za nastanak Sony PlayStationa

Bolji poznavatelji gaming historije su vjerovatno već upoznati sa propalim dogovorom Sonyja i Nintenda, koji su početkom 90-ih planirali zajedno lansirati konzolu koja je trebala imati i CD ROM drajv i slot za standardne Super Nintendo kertridže. No, ubrzo nakon što je postalo jasno kako od njihove saradnje neće biti ništa, proizvedeni primjerci konzole - njih oko 200 - su uništeni. Ili se tako barem mislilo do jula ove godine.

Naime, početkom jula na Redditu je osvanuo post sa slikama jednog od izgubljenih prototipova mitskog Nintendo PlayStationa - sve sa Super Nintendo kontrolerima, Sonyjevim logom i demo kertridžima. A sada je ekipa sa Engadgeta stupila u kontakt sa ocem i sinom koji su pronašli spomenutu konzolu - i zajedno sa njima su je i upalili, te pokrenuli demo kertridž, otkrivši da je uređaj više-manje ispravan (ima vlastiti OS i pokreće SNES igre, ali je CD ROM drajv neispravan).

Kompletnu priču o konzoli, kao i intervju sa Terryjem i Danom Dieboldom, koji u svom vlasništvu imaju ovaj primjerak izgubljene gaming historije, možete pronaći ovdje i svakako vam preporučujemo da je pročitate.

1/1