Huawei je prvu sedmicu novembra odlučio okončati najavom svog novog mobilnog čipseta, nazvanog Kirin 950, koji bi prema prvim testovima trebao biti jedan od najjačih na tržištu.

Kako prenosi GSMArena, Kirin 950 je proizveden u 16-nanometarskom FinFET procesu i koristi flip tranzistore koji su poredani i vertikalno, a ne samo horizontalno, što omogućava smanjenje potrošnje energije. Osim toga, lista specifikacija uključuje procesor sa osam jezgri (četiri Cortex-A72 jezgre frekvencije 2,53GHz i četiri Cortex-A53 jezgre frekvencije 1,8GHz, konfigurisane u big-LITTLE setupu), a tu je i dodatni koprocesor koji je stalno uključen i koji se brine za monitoring različitih senzora, kao i Mali T880MP4 GPU, koji bi trebao donijeti dvostruko bolje performanse u odnosu nasvog prethodnika.

Za mrežne konekcije čipseta je zadužen Cat. 6 LTE modem, a iz Huaweija se hvale podacima kako njihov novi čipset nudi i do 40% bolje performanse i do 60% manju potrošnju energije, istakavši kako je na AnTuTu benchmarku postigao impresivan rezultat od čak 83.000 poena.

Kirin 950 bi svoju tržišnu premijeru trebao doživjeti u Huawei Mate 8 telefonu, nakon čega bi se trebao pojaviti i u drugim uređajima.

1/1