Sigurnosna kompanija Lookout Security je nedavno otkrila novi tip Android malwarea, koji nazivaju "trojanizirani adware" i koji je skoro nemoguće ukloniti sa zaraženih uređaja, prenosi ZDNet.

Hakeri spomenuti malware ubacuju u legitimne aplikacije sa Google Play prodavnice (poput Facebooka, Snapchata, Twittera i drugih), te ih potom objave na third party prodavnicama aplikacija. A nakon što ih korisnici downloaduju i instaliraju na svojim uređajima, malware će se ubaciti u sam operativni sistem, bez da korisnik išta primjeti, obzirom da downloadovane aplikacije u većini slučajeva funkcionišu bez ikakvih problema.

Nakon toga, malware hakerima otvara mogućnost da inficirani uređaj napadnu na više načina, a uz to i da zarađuju novac prikazivanjem posebnih reklama u različitim aplikacijama.

"Obzirom da dijelovi ovog adwarea rootaju uređaj i da se instaliraju kao sistemske aplikacije, postaju skoro nemoguće za ukloniti, često prisiljavajući žrtve da zamijene svoje uređaje sa novim kako bi ih mogli normalno koristiti," izjavili su iz kompanije Lookout Security.

Srećom, spomenuti malware je pronađen samo u aplikacijama sa third party prodavnica, tako da se korisnici Android uređaja koji kupuju i downloaduju aplikacije sa Google Playa za sada nemaju čega brinuti.

1/1