Istraživač sa Univerziteta u Pennsylvaniji, Tim Libert, objavio je rezultate svog nedavno sprovedenog istraživačkog rada kroz koji je došao do saznanja da u prosjeku, 9 od 10 web sajtova na Internetu odaje korisničke informacije trećim stranama, bez znanja samog korisnika.

Da bi na adekvatan način istražio ovaj problem, Tim je koristio open source softver webXray. Prilikom istraživanja, Libert je došao do saznanja da na mnogim web sajtovima koje svakodnevno posjećujemo, ne samo da cure korisničke informacije, nego ih sajtovi i samovoljno dijele po cijelom Webu.

"Ukoliko posjećujete bilo koji od milion trenutno najpopularnijih sajtova, onda postoji 90-postotna šansa da će velike skrivene stranke dobiti podatke o vašoj pretrazi", stoji u istraživanju. I nema veze čak ako i postavite u browseru "Do Not Track Me" opciju: velika je vjerovatnoća da će ova vaša želja i postavka biti odignorisana. 

Najveći među svim "curiteljima" i špijunima, tvrdi Tim, jeste Google, koji korisnike prati na 80 sajtova i ne poštuje DNT (Do Not Track) signale. Twitter je izgleda jedina društvena mreža koja ne ignoriše u potpunosti DNT signale, dok je Facebook ovaj put izbjegao paljbu povodom ovog pitanja, jer u svojim uslovima korištenja upozorava korisnike da ih može pratiti, kako na sajtu, tako i izvan njega.

1/1