Predviđanje koje je iznio analitičar Ben Bajarin na sajtu Techpinions, vezano za moguće povlačenje Samsunga sa tržišta smartphonea, nije prošlo nezapaženo od strane medija i publike. Bajarin, naime, tvrdi da bi se Samsung do 2020. godine mogao u potpunosti povući sa svjetskog tržišta smartphonea.

Kao glavni razlog za ovakvo predviđanje, Bajarin navodi sve veći broj jeftinih Android smartphonea koji su ipak "dovoljno dobri za mase", dok su Samsungovi smartphonei i dalje preskupi za njih. Zahvaljujući tome što danas i dosta jeftiniji smartphonei (posebno oni koji dolaze iz Kine) imaju i više nego zadovoljavajuće specifikacije, Bajarin smatra da bi ova okolnost mogla u toku narednih pet godina u tolikoj mjeri uticati na Samsungovo poslovanje i sveukupnu prodaju, da će dovesti i do njegovog potpunog povlačenja sa scene.

Analitičar tvrdi da nijedna kompanija na svijetu, koja proizvodi smartphone uređaje bazirane na Android OS-u, neće uspjeti da ih proda u velikim količinama ukoliko su ovi skuplji od 300 ili 400 dolara, što je neka okvirna cijena za koju danas možete kupiti sasvim pristojan smartphone, dok Samsungovi smartphonei koštaju od 700 do 800 dolara.

Više o Bajarinovim predviđanjima i njegovim argumentima možete pročitati ovdje.

1/1