Korisnici Firefoxa će uskoro moći još malo odahnuti - naime, Mozilla je objavila kako će u svoj popularni browser, odnosno njegov Private Browsing mod, ubaciti opciju Tracking Protection, što bi korisnicima trebalo omogućiti da webom surfaju još anonimnije.

"Ovu opciju smo kreirali jer vjerujemo da vam trebamo ponuditi više izbora i kontrole nad vašim web iskustvom. Sa objavljivanjem Tracking Protectiona u Firefox Private Browsingu predvodimo cijelu industriju, dajući vam kontrolu nad podacima koje third party kompanije dobivaju od vas kada ste online. Nijedan drugi browser sa Private Browsing modom vas ne štiti na način na koji to radi Firefox - ni Chrome, ni Safari, ni Microsoft Edge, ni Internet Explorer," stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom Mozilla blogu.

1/1

Iz kompanije napominju kako prilikom surfanja webom, korisnici bez svog znanja dijele informacije o sebi sa third party kompanijama koje su odvojene od sajta kojeg u tom trenutku posjećuju - čak i prilikom korištenja Private Browsing moda.

No, sa dodatkom Tracking Protectiona, Private Browsing u Firefoxu bi sada trebao aktivno blokirati sadržaje koji bi mogli snimati podatke o korisničkom ponašanju bez njihovog znanja (sadržaje poput reklama, analitičkih trackera i tipki za dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama).

Osim Tracking Protectiona, Firefox će uskoro postati bogatiji i za novi Control Center, u kojem ćete na jednom mjestu pronaći opcije za podešavanje sigurnosnih i kontrola privatnosti.