Ars Technica je danas objavila zanimljiv članak o grupi prijatelja koja je, zbog problema koje su već neko vrijeme imali sa lokalnim ISP-om, kreirala vlastiti Internet servis.

Grupa stanovnika iz naselja Doe Bay, sa Orcas ostrva u američkoj saveznoj državi Washington, je tako krajem 2013. počela sa planiranjem razvoja vlastitog Internet servisa, koji je zaživio godinu dana kasnije, u septembru 2014.

"U 2013. usluga koju je nudio CenturyLink (lokalni ISP, op.a) je uključivala download brzine do 1,5Mbps, ali smo u stvarnosti ponekad imali brzine od 700kbps - i nikad druge i veće," izjavio je za Ars Technicu jedan od pokretača projekta, Chris Brems, te dodao kako su u periodima kada bi se ljudi vratili kući sa posla imali brzine od tek 100kbps za download, dok je upload bio skoro pa nepostojeći. A osim malih brzina downloada i uploada, lokalna mreža je često imala probleme i sa prekidom rada, tako da su stanovnici Doe Baya često znali ostati i po dan-dva bez pristupa Internetu, da bi situacija eskalirala u novembru 2013. godine, kada je mreža bila offline cijelih 10 dana.

No, nakon što su završili sa radom na projektu i kada su svoje naselje povezali sa bežičnom mrežom koju su sami napravili (i to uz korištenje droneova!), situacija je postala znatno bolja. "Zna se desiti da imamo brzine downloada od 30MBps i uploada od 40Mbps," istakao je Brems, dodavši kako brzine nikada ne spadaju ispod 20 do 25Mbps.

Spomenuti članak, praćen kratkim videom, možete pronaći na ovom linku i svakako vam preporučujemo da sebi pripremite kafu/čaj i odvojite pola sata slobodnog vremena kako bi ga pročitali.

1/1