AMD-ovi Catalyst drajveri odlaze u penziju

Nakon što su u septembru ove godine objavili kako formiraju Radeon Technologies Group, novu organizacionu jedinicu koja će se fokusirati na "vertikalnu integraciju svih stvari vezanih za grafiku", iz AMD-a nam sada stiže još jedna interesantna najava.

Naime, AMD je objavio kako će do kraja godine lansirati Radeon Software, paket softverskih alata koji u kompaniji nazivaju "mini grafičkim operativnim sistemom" namijenjenim Radeon grafičkim karticama, a koji će zamijeniti do sada standardne Catalyst grafičke drajvere (da, dobro ste pročitali i ne, nismo se zbunili sa gornjim podnaslovom - AMD-ovi Catalyst drajveri zaista odlaze u penziju).

"U posljednjih 20 i više godina mi smo konstantno isporučivali grafičke drajvere i tokom ovog perioda grafički drajveri su evoluirali daleko od samo običnih drajvera za grafičke uređaje," izjavili su iz AMD-a, te dodali: "To je sada cjeli niz softvera i mi znamo koliko je softversko iskustvo značajno za igrače, programere, profesionalce i sve druge korisnike koji naše proizvode koriste svakog dana."

1/1

Na izradi Radeon Softwarea će raditi već spomenuta Radeon Technologies Group ekipa, a isti donosi i redizajniranu i restruktuiranu verziju programa donedavno poznatog kao AMD Catalyst Control Center, koji će se sada zvati Radeon/FirePro Settings.

U AMD-u interfejs svog novog softvera opisuju kao "moderan, čist i intuitivan", a obećavaju i kako će se "značajno brže" pokretati u odnosu na svog prethodnika, te kako će donijeti i neke nove funkcije.

Crimson Edition je ime prve verzije Radeon Softwarea, dok će svaka iduća veća verzija imati vlastito ime. Sa druge strane, manje verzije i nadogradnje će biti označene brojevima koji simboliziraju mjesec i godinu njihovog lansiranja.

Prva verzija Radeon Softwarea, "podnaslova" Crimson Edition će biti dostupna za download do kraja godine, a neki od noviteta koje donosi Radeon Settings koji stiže sa njom uključuju i Game Manager (opciju pregleda svih vaših igara na jednom ekranu, gdje možete jednostavno podesiti grafičke opcije za pojedinačne igre) ili recimo Overdrive (opcija koja vam omogućava da podesite overclockiranje svog Radeona za svaku pojedinačnu igru).