Facebook je u petak objavio kako će u decembru promijeniti nekoliko pravila o korištenju pravih imena na svojoj socijalnoj mreži, prenosi Engadget.

No, odmah vas moramo razočarati - Facebook ne planira odustati od pravila da njihovi korisnici moraju koristiti svoja prava imena na popularnoj socijalnoj mreži. Ali, sada će svi oni koji ne žele koristiti svoje pravo ime imati priliku da Facebooku ponude dodatni kontekst i objašnjenje zašto žele koristiti alternativno ime. To bi Facebookovom Community Operations timu trebalo "pomoći da bolje razumije situaciju", izjavio je Alex Schultz iz Facebooka.

Pored toga, Facebook će od korisnika koji prijave druge korisnike zbog nekorištenja pravog imena zahtijevati da ponude dodatne detalje i informacije o njihovoj prijavi. U kompaniji se nadaju da će ovaj dodatni korak biti dovoljan da obeshrabri sve one koji bez potrebe prijavljuju druge korisnike, zbog čega prijavljeni korisnici neko vrijeme ne mogu pristupiti svojim profilima (dok ne potvrde da su oni za koje se predstavljaju).

I za kraj, još jedna dobra vijest - Facebook od korisnika više neće zahtijevati zvanične lične karte prilikom procesa potvrđivanja njihovog imena, a trebali bi ponuditi i bolji i transparentniji proces za povratak pristupa profilu svim korisnicima kojima je onemogućen pristup istom.

1/1