Izgon najpopularnijih

Četiri popularne televizijske serije od ovog su mjeseca zabranjene za prikazivanje preko kineskih sajtova za video streaming, i to zbog oštrih vladinih regulacija koje su, čini se, oduvijek na snazi u ovoj državi.

Pored omiljene serije The Big Bang Theory, ukinuto je i prikazivanje Dobre žene (The Good Wife), NCIS te Prakse (The Practice). Iako kineske kompanije plaćaju za pravo na njihovo prikazivanje, pa ih zatim streamuju besplatno i zarađuju na osnovu reklama, kineskoj vladi očigledno previše toga smeta da bi dopustila svom stanovništvu da makar okusi neku drugu kulturu.

Kakvo-takvo objašnjenje ove odluke došlo je, ni manje ni više, od anonimnog zaposlenika najpopularnijeg kineskog online video provajdera, Sohua, koji je najviše oštećen ovom odlukom vlade, a koji je izjavio sljedeće: "The Big Bang Theory nema eksplicitnih slika. Međutim, prikazuje stil života koji je u potpunosti zapadnjački. Vođa kao što je Xi (Xi Jinping, kineski predsjednik - op. a.) vjerovatno je osjetio razlike između kulture koju on promoviše i kulture koju ovakve serije šire."

Uprkos tome što je Teorija velikog praska jedna od najpopularnijih TV serija u Kini i uprkos tome što se mnogi fanovi preko kineskih društvenih mreža bune protiv njenog ukidanja, za sada nema vijesti o mogućoj promjeni ove vladine odluke.

1/1