Microsoft je objavio da ubrzo namjerava automatski gurnuti nadogradnju na Windows 10 za sve korisnike Windowsa 7 i 8.1. Nadogradnja će uskoro biti kategorisana kao "Optional Update", dok će početkom iduće godine postati "Recommended Update", što znači da će se Windows 10 automatski skinuti na računare svih korisnika koji ne isključe automatske Windows nadogradnje.

Korisnici će biti "jasno upitani da li žele nastaviti (sa nadogradnjom) ili ne".

Oni kojima se Windows 10 tokom prvih mjesec dana korištenja ne svidi imat će mogućnost povratka na stariju verziju operativnog sistema kojeg su imali prije nadogradnje, zajedno sa instaliranim aplikacijama i postavkama.

Firma je također najavila eksperiment – za sada na području SAD-a – kojim namjerava piratima olakšati prelazak na legalnu licencu, tj. na Windows 10. Naime, Microsoft tvrdi da je veliki broj pirata pribjegao "kreativnim naporima" da pokrene nadogradnju na Windows 10, a nakon toga i kupio legalnu Windows 10 aktivaciju kroz Windows 10 prodavnicu.

Stoga će Microsoft piratima ponuditi priliku da jednim klikom nabave Windows licencu na Windows Storeu (ne besplatno) ili unesu aktivacijski kod kupljen na nekoj drugoj lokaciji.

1/1