U septembru prošle godine Oracle je najavio otvaranje dva data centra u Njemačkoj: Minhenu i Frankfurtu. Razlog za to su bila Snowdenova otkrića vezana za cyber špijunažu od strane NSA, zbog čega je Evropska unija počela otvoreno zazirati od američkih IT kompanija.

Sada su iz Oraclea objavili i to da će ubuduće sve podatke vezane za građane EU čuvati u okviru granica Evropske unije, kako bi na vrijeme izbjegli probleme vezane za Safe Harbour direktivu o zaštiti podataka. Ovim činom Oracle je postala prva američka kompanija koja se odlučila na ovaj potez.

Predsjednik odjeljenja za razvoj proizvoda u Oracleu, Thomas Kurian, izjavio je na skoro održanoj godišnjoj kompanijskoj konferenciji u San Franciscu, da su svi oni zadovoljni ponudom vezanom za cloud usluge koje nude:

"Svi naši data centri u Evropi imaju evropske operatore. Imaju lokalnu proizvodnju i unutar istog zakonodavnog područja, disaster recovery sisteme. Nikakvi podaci ne šalju se preko geografskih granica u druga područja. Kao rezultat toga, veoma smo zadovoljni svojom ponudom cloud usluga, kao i novim regulativama vezanim za upravljanjem podacima", prenosi The Irish Times.

1/1