Kanadska kompanija DataWind je u saradnji sa indijskim telekom operaterom Reliance Communications (RCom) najavila najjeftiniji smartphone na svijetu, koji će koštati 999 rupija, što je cijena čijom konverzijom u američke dolare dobijamo iznos od svega 15 USD.

Kako prenosi CNET, ovaj smartphone neće biti baziran na Androidu, već na Linuxu, nudiće samo podršku za 2G konekcije, a na indijskom tržištu se očekuje krajem ove godine, odnosno, da budemo precizniji, 28. decembra.

DataWind i RCom sa ovim telefonom ciljaju na tržište korisnika koji nikada ranije nisu posjedovali smartphone, koje je u Indiji prilično veliko - krajem prošle godine, čak 65% telefona prodanih u ovoj državi su bili standardni feature telefoni, a ne smartphone uređaji.

Nnažalost, podaci o hardverskim specifikacijama za sada nisu poznati, iako se izvršni direktor DataWinda, Suneet Singh Tulu, u razgovoru sa ekipom Economic Timesa dotakao hardvera, istakavši kako je niska cijena njihovog novog telefona moguća zahvaljujući sve nižim cijenama procesora i memorije, dodavši kako novac umjesto na hardveru, planiraju zarađivati kroz ponudu različitih servisa, aplikacija i drugog sadržaja.

1/1