IBM je objavio kako planira kupiti proizvode i tehnologiju kompanije The Weather Company - uključujući njihove online servise i web sajtove The Weather Underground i Weather.com, ali ne i The Weather Channel.

Kako prenosi Engadget, IBM će kupljene proizvode i tehnologije iskoristiti prilikom razvoja nove Internet of Things verzije svog Watson superkompjutera.

"Predviđamo kako će novi talas poboljšane vremenske prognoze stići iz kombinacije atmosferskih nauka, kompjuterskih nauka i analitike," izjavio je izvršni direktor kompanije The Weather Company, David Kenny, te dodao kako će njegova kompanija nakon akvizicije nastaviti sa pomaganjem u razvoju preciznijih sistema za vremensku prognozu, te kako će dodatno poboljšati Watsonove Internet of Things mogućnosti, omogućujući mu integraciju sa bazama podataka o globalnoj atmosferi i vremenskim prilikama.

Inače, The Weather Company mobilne aplikacije su među najpopularnijim aplikacijama u Sjedinjenim Američkim Državama i procesiraju preko 26 milijardi upita dnevno, što će IBM-u i Watsonu obezbijediti bogatu kolekciju podataka koje mogu analizirati i procesirati.

1/1