Apple je sinoć objavio svoje finansijske rezultate za četvrti kvartal fiskalne 2015. godine, a brojke iz izvještaja su i više nego impresivne.

Naime, kako prenosi Engadget, Apple je u proteklom kvartalu prodao preko 48 miliona primjeraka iPhonea, što je za skoro 10 miliona primjeraka više u odnosu na isti period prošle godine.

Spomenuta brojka je još impresivnija kada u obzir uzmete to da je iPhone 6s u prodaji bio tek jednu sedmicu u proteklom fiskalnom kvartalu.

Osim iPhonea, odlično su se prodavali i Mac računari (kojih je prodano preko 5,7 miliona), dok je prodaja iPad tableta bila nešto slabija u odnosu na proteklih nekoliko godina (prodano je 9,9 miliona iPada, tako da je protekli kvartal prvi još od 2011. u kojem je Apple prodao manje od 10 miliona tableta).

Što se tiče prihoda i profita, Apple je u proteklom fiskalnom kvartalu zabilježio prihod od 51,5 milijardi dolara, dok je neto profit iznosio 11,1 milijardu.

"Fiskalna 2015. je bila najuspješnija godina ikada za Apple, sa prihodom koji je porastao za 28% na skoro 234 milijarde dolara. Nastavak uspjeha je rezultat naše posvećenosti kreiranju najboljih, najinovativnijih proizvoda na svijetu i testament je izvršavanju planova naših timova," izjavio je Tim Cook, te dodao: "U prazničnu sezonu ulazimo sa našom najjačom linijom proizvoda do sada, uključujući iPhone 6s i iPhone 6s Plus, Apple Watch sa proširenom linijom kućišta i kaiševa, novi iPad Pro i potpuno novi Apple TV koji u prodaju stiže ove sedmice."

1/1