AMD je danas predstavio nove R-Series Embedded SoC procesore kodnog imena Merlin Falcon, koji prema njihovim riječima "ostvaruju liderstvo u performansama u okviru ciljnog segmenta tržišta primjene" - a ta tržišta uključuju medicinske skenere, gaming mašine, sisteme za skladištenje podataka, telekomunikacijske i mrežne sisteme.

Sami procesori su bazirani na najnovijim AMD-ovim 64-bitnim x86 Escavator jezgrama i trećoj generaciji Graphics Core Next GPU arhitekture, a predstavljaju i prve AMD-ove procesore sa podrškom za DDR4 memoriju.

Osim toga, iz AMD-a napominju kako je Merlin Falcon prvi embedded procesor dizajniran za certifikaciju sa tzv. Heterogenom Sistemskom Arhitekturom (skraćeno HSA), a korisnicima pruža "zapanjujuće grafičke i multimedijalne performanse, uključujući i sposobnost hardverske akceleracije dekodiranja 4K video sadržaja".

"Sa toliko velikim zamahom imerzivnog iskustva, pogotovo vizuelnog i paralelnog računarstva, embedded industriji su potrebne visoke performanse, niska potrošnja i efikasna arhitektura sa superiornim grafičkim i računarskim sposobnostima," izjavio je Scott Aylor iz AMD-a, te dodao: "Naš novi AMD Embedded R-Series SoC je snažan odgovor na ove potrebe u velikom broju različitih industrija uključujući digitalne znakove, medicinke skenere, elektronske gaming mašine, sisteme za skladištenje podataka, telekomunikacije i mrežnu infrastrukturu. Ova platforma nudi jako dobru vrijednost za narednu generaciju visoko-preformansnih embedded sistema niske potrošnje."

1/1