Nova verzija zanimljivog alata

Xara je objavila novu verziju svog inovativnog programa za vizuelni, odnosno "What you see is what you get" dizajn web sajtova. Web Designer omogućuje dizajn svih grafičkih elemenata sajta i slobodu njihovog smiještanja bilo gdje na stranici, uz automatsko generisanje odgovarajućeg koda, tako da za kompletan proces web dizajna sa ovim alatom nije potrebno znati kodirati.

Glavni novitet u desetoj verziji je mogućnost kreiranja različitih verzija dizajna jednog sajta, prilagođenih pregledanju na tabletima, smartphoneima i PC-evima – sadržaj sajta će, dakle, uvijek biti isti, ali sa drugačijim izgledom. Pri tome će Web Designer 10 eksportovati finalni rezultat u obliku jedinstvenog HTML fajla, a prikaz dizajnirane stranice će se automatski prilagođavati veličini ekrana na kojem se prikazuje.

Dalje, korisnici sada imaju opciju da izmijene prikaz svog web sajta tako da se oni, umjesto sa odvojenim stranicama, prikazuju kao jedna velika stranica koju je moguće scrollati vertikalno ili horizontalno, zavisno od vaših želja (primjer ovdje). Stvar je, dakako, vrlo korisna za različite portfolije. Također, želite li eksperimentisati sa različitim tranzicijama pri učitavanju stranica, pogledajte i ovaj primjer kojeg je kompanija napravila u ovom programu (pažnja: tranzicije se ne prikazuju u staroj Operi).

I konačno, tu su i novi widgeti za LinkedIn, Pinterest, Instagram te foto-galerije.

Probnu verziju Web Designera 10, kao i više informacija o njemu, možete pronaći na zvaničnom sajtu. Puna, Premium verzija koja se od obične razlikuje po 64-bitnoj, HTML 5 video i podršci za sijaset drugih stvari, košta 100 eura

Galeriju najboljih web sajtova dizajniranih pomoću ovog programa možete pogledati ovdje.

1/1