U ne baš popularnom Internet Exploreru je nedavno otkriven novi sigurnosni propust, koji ugrožava nekoliko posljednjih verzija Windowsa, prenosi ZDNet.

Da budemo precizniji, spomenuti propust ugrožava Windows Vistu i novije verzije Microsoftovog operativnog sistema - uključujući i Windows 10 - a potencijalnim napadačima omogućava da preuzmu kontrolu nad tuđim računarima, te da, između ostalog, na njih instaliraju nove programe ili da sa njih brišu korisničke podatke.

Ovaj propust iskorištava manu u načinu na koji Internet Explorer rukuje sa objektima u memoriji, a sve što napadač treba uraditi je navesti metu da otvori neku od kompromitovanih web stranica.

Srećom, propust pogađa samo Internet Explorer, tako da su korisnici drugih browsera - uključujući i Microsoft Edge - za sada sigurni.

Također, vrijedi napomenuti kako je ekipa iz Redmonda već pripremila "critical patch" za sve Windowse pogođene ovim problemom, te kako će ga korisnicima ponuditi putem uobičajenih kanala, zajedno sa drugim oktobarskim zakrpama.

1/1