"Napredni telefoni i tableti su revolucionizirali način na koji pristupamo informacijama i današnji ljudi pristupaju ogromnoj količini vijesti na svojim telefonima. Izdavači širom svijeta koriste mobilni Internet kako bi došli do tih čitatelja, ali njihovo iskustvo nije uvijek najbolje. Svaki put kada im se web stranica sporo učita, izgube čitatelja - i mogućnost da zarade na reklamama ili pretplati," stoji u zvaničnom saopštenju u kojem je Google predstavio svoj Accelerated Mobile Pages projekat.

Sa ovim projektom, Google želi "drastično poboljšati performanse mobilnog Interneta" - žele da web stranice bogate sadržajima poput videa, animacija i grafike rade u kombinaciji sa "pametnim reklamama" i da se učitavaju "instantno". I žele da isti kod radi na više različitih mobilnih platformi i uređaja, tako da mu korisnici mogu pristupiti instantno, neovisno od uređaja koji koriste.

Accelerated Mobile Pages projekat se oslanja na AMP HTML, Googleov novi otvoreni framework koji kreatorima web sajtova omogućava da kreiraju izuzetno "lagane" web stranice, a Google je već sklopio dogovor sa 30 web sajtova i servisa koji će preći na AMP HTML.

Između ostalih, ovaj framework će usvojiti i Twitter, Pinterest, WordPress.com i LinkedIn, a više informacija o kompletnom projektu možete pronaći na ovoj adresi.

1/1