Samo da ne "odrastu" u psihopate

Direktorica IBM-a, Virginia Rometty, u intervjuu za Gartner izjavila je da se već nalazimo u vremenu kada se tehnologija okreće inteligentnim uređajima sposobnim da rezonuju kao i ljudi. Rometty kaže da mašine neće zamijeniti ljude, ali da će ih poboljšati (zašto mi ovo zvuči creepy?) i transformisati način na koji se obavlja biznis.

IBM već posjeduje jedan od najnaprednijih sistema za vještačku inteligenciju, Watson superkompjuter sposoban za procesiranje prirodnog govora. Pored toga, Watson se zbog svojih sposobnosti učenja, analize velikih količina podataka i izvlačenja zaključaka koristi i u zdravstvenoj industriji za postavljanje dijagnoza i pomoć doktorima u donošenju odluka.

Rometty objašnjava da napredni računarski kognitivni sistemi poput Watsona upijaju informacije i uče na osnovu njih poput djece.

"Ako postoji neki problem ili pitanje, oni preuzmu sve njima dostupne podatke, poslažu set hipoteza i provjere ih na osnovu svih podataka kako bi donijeli odluku u koju imam najviše povjerenja." – kaže Rometty, pojašnjavajući na koji način ovakvi sistemi mogu pomoći ljudima.

1/1