Na listi kontraproduktivnih poteza kakve velike korporacije znaju napraviti u cilju gomilanja još veće profita, ovaj Amazonov kotira poprilično visoko. IT gigant je na svojoj, također gigantskoj online prodavnici, počeo blokirati prodaju određenih proizvoda koji predstavljaju prijetnju za njegovu video platformu.

Konkretno, Amazon će od 29. oktobra blokirati prodaju Google Chromecasta i Apple TV-a, uređaja za streaming Internet sadržaja na televizijski uređaj. U Amazonu bez mnogo uvijanja kažu da to rade kako bi se izbjeglo zbunjivanje potencijalnih kupaca. Naime, firma kupce ne želi zbuniti činjenicom da osim njihovog Fire TV-a postoje i drugi slični, konkurentni uređaji. Između ostalog, Amazonu problem predstavlja i to što Apple TV i Chromecast ne rade dobro sa Amazon Prime Video servisom.

Fire TV je inače najprodavaniji Amazonov uređaj.

"Protekle tri godine, Prime Video je postao značajan dio Primea. Važno nam je da streaming playeri koje prodajemo dobro rade sa Prime Videom kako bi se izbjeglo zbunjivanje kupaca. Roku, XBOX, PlayStation i Fire TV su izvrsni izbori." – stoji u Amazonovom obavještenju za medije.

O ovome je prvi izvijestio Bloomberg, a njihov izvještaj je potvrdio i TheNextWeb.

Amazonova manipulacija robom na globalno popularnoj prodavnici u cilju promovisanja vlastitih proizvoda je uznemirujući potez koji, kao na kraju krajeva i mnogi drugi kojeg prave američke IT kompanije, može dovesti do novog fragmentiranja IT tržišta.

1/1