Bivše kolege, partneri, prijatelji – svi oni su kod vas ostavili određeni utisak. Da li biste ih voljeli ocijeniti kao da su u pitanju restorani ili kakva roba? Peeple je nadolazeća aplikacija koja će korisnicima omogućiti baš to. Sudeći prema činjenici da su ljudi koji stoje iza nje uspjeli prikupiti 7,6 miliona dolara investicija, za ovakvom vrstom "servisa" bi mogao postojati veliki interes.

Sve što je potrebno za ocjenjivanje osoba jeste Facebook profil star najmanje šest mjeseci i naravno, smartphone. Ljude je moguće ocjenjivati sa jednom do pet zvjezdica, u tri kategorije – ličnoj, romantičnoj i profesionalnoj.

Jasno, prve reakcije na ideju koju ova aplikacija predstavlja nisu pozitivne, jer ona može dovesti do online bullyinga i sramoćenja ljudi. Ipak, u ovom startupu pojašnjavaju da imaju par mehanizama kojima će zaustaviti zloupotrebe. Prije svega, negativna ocjena se prikazuje samo ako je "recenzirana" osoba registrovana na njihov sajt. Zatim, loše recenzije je moguće osporiti u roku od 48 sati.

Bez obzira na to, ostaje problem recenziranja osoba koje to ne žele i kojima se život zbog potencijalno lažnih javno dostupnih tuđih mišljenja može znatno pogoršati.

Zvanični sajt ovog čuda, Forthepeeple.com, trenutno je nedostupan, vjerovatno zbog preopterećenosti. Iako čitava stvar zvuči kao šala, za sada ništa konkretno ne ukazuje na to da se ovaj startup šali.

1/1