Teslin prvi luksuzni terenac, Model X, košta nemale 132 hiljade dolara. Vozilo je u stanju na punoj bateriji preći 400 kilometara u Ludicrous Speed modu koji omogućuje bolje ubrzanje do 100 kilometara na sat – u slučaju Modela X, to ubrzanje se postiže za 3,2 sekunde. Vozači kojima Ludicrous Speed ne treba mogu se radovati dodatnih desetak kilometara dometa na jednom baterijskom punjenju.

Osim toga, Model X ima maksimalnu brzinu od 250 kilometara na sat, prostor za kompletnu porodicu i par njenih bližih rođaka – tj. za sedam ljudi – i zanimljiva zadnja vrata koja se otvaraju prema gore. Da bude interesantnije, ova vrata su u stanju detektovati plafon prostorije u kojoj se Model X nalazi i zaštititi se od udara u njega prilagođavanjem svoje visine.

Povrh svega, Tesla Motors svoje novo čedo naziva i najsigurnijim terencem ikada, za što su zaslužni relativno mali motor i velika zona deformacije koja će ublažiti efekat sudara na vozača i suvozača. Vozilo ima i sistem za automatsko kočenje koji se aktivira u slučaju da njegovi senzori otkriju da postoji velika mogućnost sudara.

Nakon isporuka prve ture, naredne se očekuju u drugoj polovici 2016. godine.

1/1