Naučnici iz Kalifornije postigli su nevjerovatan uspjeh na polju kontrole mozga: zahvaljujući usmjerenoj kontroli moždanih talasa, po prvi put u historiji dokazali su da paraliziran čovjek može ponovo prohodati ukoliko se njegov mozak stimuliše na pravi način.

Ovo je postignuto pomoću EEG mašine opremljene žicama čiji je jedan kraj bio povezan sa određenim moždanim centrima pacijenta, dok je drugi kraj bio povezan sa elektrodama zakačenim na oštećene mišiće njegovih nogu. Preko žica se zatim do elektroda odašiljao moždani signal za njihovo pokretanje. Ova metoda urodila je plodom kod testnog pacijenta, inače paraplegičara sa povredom kičmene moždine.

Prije nego što su se uopšte odlučili na ovo testiranje, pacijent je morao proći kroz različite vrste treninga, kako mentalnog tako i fizičkog (ojačavanje mišića nogu), a prije postizanja zadovoljavajućih rezultata, bilo je potrebno 20 sesija treninga koji su na kraju doveli do toga da pacijent ponovo hoda.

Nakon što se ovaj proces pokazao uspješnim na jednom pacijentu, naučnici će ga nastaviti testirati na većim grupama paraplegičara. Krajni cilj im je da moždanim implantantima potpomognu sličnu stimulaciju mozga, kako bi nekad nepokretni pacijenti mogli ponovo osjećati svoje udove.


 

1/1