Izguran? Dosadilo mu?

Priča o Zynginom usponu i padu je zaista upečatljiva – firma koja je izgradila slavu na FarmVilleu i gomili depresivnih ljudi koji su trošili novac na njega počela je propadati gotovo odmah nakon što su se analitičari i najveće izdavačke kompanije počele zaklinjati u Facebook gaming. Na kraju krajeva, ta euforija je rezultirala i Electronic Artsovom kupovinom PopCap Gamesa za 650 miliona dolara 2011. godine, da bi studio samo godinu dana nakon toga počeo trpiti masovne otkaze.

Zynga je u zadnje vrijeme zbog manje angažovanosti svoje casual zajednice i činjenice da sve manje igrača plaća za virtuelne novčiće i premium predmete u njihovim igrama prošla kroz velike promjene. Firmu je napustio veliki broj visokorangiranih menadžera, uključujući i dizajnera Briana Reynoldsa, prethodno poznatog po fantastičnom RTS-u Rise of Nationsu, a prošle godine je osnivač Zynge, Mark Pincus, odstupio sa mjesta izvršnog direktora te ga prepustio bivšem predsjedniku igraće divizije u Microsoftu, Donu Mattricku, postavši predsjedavajući upravnog odbora i direktor proizvoda.

Međutim, na zvaničnom Zynginom blogu je sada osvanula Mattrickova obavijest zaposlenicima da je Pincus "odlučio otići sa funkcije direktora proizvoda" te se posvetiti poslu predsjedavajućeg upravnog odbora. Iako ovo ukazuje na to da Pincus još uvijek ima neku značajnu ulogu u kompaniji, on je potvrdio da će njegova funkcija u Zyngi biti neizvršna – tj. neće imati nikakvu odgovornost, osim proste činjenice da je najveći dioničar.

Mattrick je u obavijesti također rekao da je zaposlio još jednog bivšeg Microsoftovca, Alexa Gardena, na mjestu predsjednika Zynginih razvojnih timova.

1/1