Digitalnim skulpturiranjem možete na jednostavan i brz način – uz pravu opremu, naravno – napraviti kompleksne i kreativne objekte za upotrebu u 3D animaciji (ako već niste, bacite pogled i na našu recenziju starog, ali još uvijek relevantnog programa namijenjenog ovom tipu modeliranja, Sculptrisa).

Sada je Oculus VR u hrpi zabavnih najava i noviteta na Oculus Connect 2 konferenciji najavio i svoj alat za digitalno skulpturiranje po imenu "Medium". Ovaj alat će svim profesionalcima i znatiželjnicima omogućiti 3D modeliranje uvrtanjem, štipanjem, povlačanjem, udubljivanjem, pritiskanjem i sličnim akcijama pomoću Oculus Touch kontrolera.

Iako se vaš autor slaže sa opservacijom komentatora ispod priloženog YouTube videa da bi za ovaj zadatak daleko prikladnije bile rukavice sa haptičkim feedbackom, nije ni ovo loše za početak. Činjenica da modeliranim objektom možete relativno prirodno upravljati, bez ograničenja monitora, mogla bi predstavljati pravu revoluciju u načinu na koji se ovaj posao obavlja. Uostalom, Medium će na početku vjerovatno imati samo jednostavan set opcija, koje bi mogle rasti ako se program pokaže kao popularan.

Šlag na torti je to što u Mediumu može raditi, odnosno sarađivati više ljudi istovremeno.

Alat će biti isporučen zajedno sa Oculus Touch kontrolerima tokom drugog kvartala 2016. godine.


 

1/1