Microsoft je lansirao novu verziju svog uredskog paketa, Office 2016, širom svijeta. Paket sadrži nove verzije Worda, PowerPointa, Excela, Outlooka, OneNotea, Projecta, Visia i Accessa te je najnoviji dodatak Office 365 cloud servisu koji korisnicima omogućuje saradnju na zadacima na najvišem nivou.

"Način kako ljudi rade korjenito se promijenio i upravo zato je Microsoft fokusiran na nova rješenja i unaprjeđenje produktivnosti i poslovnih procesa s ciljem stvaranja "mobile-first, cloud-first" svijeta. Ove posljednje inovacije znače veliki korak naprijed u transformaciji Officea od poznatog seta aplikacija usmjerenih prema individualnoj produktivnosti prema povezanom setu aplikacija i usluga dizajniranih za moderni rad, kolaboraciju i timski rad." – rekao je povodom ovoga direktor Microsofta, Satya Nadella.

Office 2016 aplikacije su dostupne na 47 jezika, a minimum potreban za njihovo korištenje je Windows 7.

Neka od poboljšanja u Officeu 2016 usmjerena na pojednostavljenu saradnju su sljedeća:

- Koautorstvo se sada nudi u Wordu, PowerPointu i OneNoteu, a to uključuje i real-time pregled izmjena drugih korisnika dok ih oni unose u Word.

- Integracija Skypea u cijelom Office Onlineu i klijentskim aplikacijama omogućava vam razmjenu direktnih poruka, zajedničko korištenje desktopa, razgovora i videorazgovora direktno u dokumentima.

- Grupe Officea 365 sada su integralni dio Outlooka 2016, a na omiljenim mobilnim uređajima dostupne su vam putem Outlook Groupsa.

- Pored toga, predstavljen je i Office 365 Planner koji timovima pomaže pri organizaciji rada, uz mogućnost stvaranja novih planova, organizacije i dodjele zadataka, postavljanja rokova i ažuriranja statusa.


Microsoft naglašava da je ovo najsigurnije Office izdanje do sada, sa opcijama koje poboljšavaju korporacijsku sigurnost i zaštitu podataka. Naprimjer, ugrađena zaštita od gubitka podataka u Wordu, PowerPointu, Excelu i Outlooku smanjuje rizik od curenja osjetljivih podataka zahvaljujući alatima pomoću kojih IT administratori upravljaju pravilima autorstva nad sadržajem i zajedničkim korištenjem dokumenata.

Tu je i višefaktorska provjera autentičnosti, dok će korporacijska zaštita podataka biti dostupna za Office Mobile za Windows 10 krajem ove, a za desktop aplikacije paketa početkom sljedeće godine.

Više informacija o Officeu 2016 možete pronaći ovdje.

1/1