Kako prenosi Engadget, Nvidia je objavila da će uskoro lansirati laptop verziju svoje top-end grafičke kartice sa desktopa - GeForcea GTX 980.

I ne, ovdje nije riječ o već poznatoj laptop kartici GTX 980M - naime, Nvidia zaista radi na punokrvnoj laptop verziji svoje GTX 980 kartice, koja bi trebala ponuditi identične performanse kao i na desktopu.

GTX 980 je izgrađen na Maxwell arhitekturi i u laptope donosi GPU frekvencije 1,1GHz, sa 2048 CUDA jezgri i 4GB GDDR5 memorije, što bi trebalo biti sasvim dovoljno da im omogući pokretanje skoro svih modernih igara sa maksimalnim postavkama i na savršeno igrivom framerateu.

Laptopi koji budu koristili GTX 980 će stizati sa posebnim softverom za overclockiranje kartica, sa kojim će korisnici također moći podešavati njihove granične temperature, kao i brzine ventilatora na njihovim hladnjacima.

Među prvim kompanijama koje će lansirati laptope sa novom Nvidijinom karticom su Asus, Gigabyte i MSI, čiji će MSI GT80 koristiti čak dvije GTX 980 kartice. Talking about overkill, eh?

1/1