Kako javlja Wired, a prenosi Engadget, AVG ima novu politiku privatnosti, koja između ostalog uključuje i prodaju određenih korisničkih podataka drugim kompanijama.

Naime, iz AVG-a tvrde da planiraju "zarađivati na svom besplatnom softveru" tako što će prodavati određene korisničke podatke, ali napominju kako tu nije riječ ni o kakvim ličnim podacima.

Konkretno, AVG će pratiti brendove uređaja na kojim se koristi, jezik koji je podešen kao defaultni na njima, kao i instalirane aplikacije. Osim toga, prikupljaće i podatke iz cookiesa kako bi pratili korisničke pretrage i aktivnost na web sajtovima, sa kojim potom mogu "izgraditi anonimne podatkovne profile" - i to sve kako bi kreirali statističke informacije koje mogu prodati marketinškim agencijama i drugim kompanijama.

Nova politika privatnosti na snagu stupa 15. oktobra ove godine, a glasnogovornik AVG-a je izjavio da su osvježili svoja pravila kako bi ih učinili transparentnijim i kako bi ljudi znali na koje načine kompanija zarađuje na svojim besplatnim proizvodima i njihovim informacijama. Također, iz AVG-a su dodali kako korisnici koji ne žele da AVG koristi njihove podatke za zaradu mogu isključiti opciju za njihovo prikupljanje.

1/1