Microsoft se obavezao da će u naredne tri godine dati 75 miliona dolara za obrazovanje djece u kompjuterskim naukama. Na ovaj korak Microsoft se odlučio jer želi poboljšati i povećati pristup učenju informatike djeci iz cijeloga svijeta.

Spomenuta suma bit će donirana različitim neprofitnim organizacijama u novčanom i drugim oblicima, a finansiranjem će biti obuhvaćene neprofitne organizacije iz 80 država lociranih širom Latinske Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Bliskog Istoka.

"Kompjuterizacijski način razmišljanja bit će relevantan u svakom pojedinom aspektu naše ekonomije. I to će započeti sa nama, jer ćemo mi biti oni koji će reći: "Hajdemo donijeti tu vještinu", kako bi se ista proučavala u našim školama kao što se proučavaju biologija ili hemija, a sve kako bi kompjuterske nauke i kompjuterizacijski način razmišljanja postao mainstream. Ovo naše obavezivanje finansirat će veliki broj neprofitnih organizacija i zajednica kako bismo uspjeli ostvariti ovaj cilj", rekao je na jučerašnjoj konferenciji direktor Microsofta, Satya Nadella.

1/1