Kako javlja Ars Technica, a prenosi Engadget, u Androidu 5.x je nedavno otkriven novi sigurnosni propust koji omogućava vrlo jednostavno otključavanje zaključanih uređaja i pristupanje svim njihovim funkcijama i sadržajima pohranjenim u njihovoj memoriji.

Ukoliko imaju neometan pristup tuđem Android telefonu na nekoliko minuta, sve što zlonamjerni korisnici moraju uraditi kako bi ga otključali je - upisati vrlo dugačak niz karaktera u polje za šifru, nakon što su swipe pokretom sa lockscreena aktivirali kameru telefona (kao što možete vidjeti u ovom videu).

Vrijedi napomenuti kako je ovaj sigurnosni propust prisutan tek u verzijama Androida od 5.0 do 5.1.1 i to na uređajima za čije otključavanje se umjesto PIN-ova ili popularnih "šara" koristi klasična šifra.

Također, bitno je istaći kako je Google već izbacio zakrpu za spomenuti propust u LMY48M Android 5.1.1 buildu za Nexus 4, 5, 6, 7, 9 i 10 uređaje.

No, ukoliko još uvijek niste dobili spomenutu nadogradnju (ili koristite neki drugi Android 5.x uređaj), način da zaobiđete ovaj sigurnosni propust je jednostavan - umjesto šifre, za njegovo otključavanje koristite PIN ili pattern lockscreen.

1/1