Iako se Sony može pohvaliti sa prvim 4K telefonom na svijetu, uživanje u svim čarima 4K rezolucije na istom je... pa, prilično ograničeno.

Naime, kako javlja PhoneArena, Xperia Z5 Premium u famoznoj 4K rezoluciji prikazuje tek slike i video klipove, dok se ostatak sadržaja - uključujući i Android interfejs, prikazuje u standardnoj 1080p rezoluciji.

Međutim, ograničavanje korištenja 4K rezolucije je prilično opravdano - Sony svoj novi flagship reklamira kao smartphone koji će na jednom punjenju izdržati i dva dana korištenja, što ne bi bilo moguće kada bi sve moguće sadržaje prikazivao u 4K rezoluciji, a da i ne spominjemo moguće usporavanje sistema usljed prevelikog opterećenja.

Iz Sonyja su svoju odluku o ograničavanju prikaza 4K sadržaja prokomentarisali sljedećom izjavom:

"Xperia Z5 Premium koristi 4K ekran sa rezolucijom od 3840 x 2160 piksela, baziranu na SID Standardu i omogućava uživanje u slikovnim i video sadržajima u 4K rezoluciji. Sav drugi sadržaj je prikazan u 1080p ili manjim rezolucijama kako bi se optimizovale performanse i autonomija baterije, osiguravajući korisnicima mogućnost da uživaju u 4K rezoluciji kada im je ona najpotrebnija."

1/1