FAS, rusko regulatorno tijelo za borbu protiv monopola, optužilo je Google za zloupotrebu svoje dominantne pozicije na tržištu operativnih sistema za mobilne uređaje. Zbog toga će ovaj IT gigant morati platiti novačanu kaznu u iznosu od 15 posto od ukupne zarade postignute na ruskom tržištu.

Cijeli slučaj započeo je Yandex, koji je do sada na ruskom tržištu bio dominantan engine za Internet pretrage, ali stvari su se promijenile čim je porasla popularnost mobilnih uređaja baziranih na Androidu.

Zbog toga je Yandex podnio tužbu protiv Googlea, navodeći u njoj da američka IT kompanija krši pravila tržišne kompetitivnosti samim time jer veže svoje usluge i aplikacije uz Android i čak zabranjuje instalaciju konkurentnih aplikacija na ove uređaje, pa korisnici nemaju izbora nego da koriste isključivo njihove usluge.

Istragom koju je sproveo FAS potvrđeni su ovi Yandexovi navodi. Još uvijek nije poznato koliko tačno iznosi 15 posto od Googleove zarade u Rusiji, ali iz FASA tvrde da će Google morati platiti određenu novčanu kaznu i promijeniti način rada ukoliko ne žele dobiti još veće kazne za kršenje pravila tržišne kompetitivnosti.

1/1