Kako prenosi sajt The Moscow Times, ruski premijer Dmitry Medvedev je nedavno potpisao odluku po kojoj će sve benzinske pumpe u Rusiji do 1. novembra 2016. morati instalirati posebne punjače za električna vozila - iako se analitičari slažu u tome da električnih vozila u Rusiji ima premalo da bi se uopšte pričalo o "ruskom tržištu električnih automobila".

Ipak, ruska vlada se nada da će sa ovom odlukom podstaći porast proizvodnje i korištenja električnih vozila, čija popularnost u Rusiji opada - prošle godine je tako prodano tek 140, a u prvoj polovini 2015. tek 50 električnih vozila.

Među preprekama koje stoje na putu popularizaciji električnih vozila u Rusiji, čelnik ruske agencije za istraživanje tržišta automobila Autostat ističe njihove visoke cijene, ali i neprilagođenost ruskoj klimi. Prema njegovim riječima, električna vozila na baterijama mogu preći nekoliko stotina kilometara, dok zagrijavanje vozila tokom zime znatno smanjuje autonomiju baterija, zbog čega se električni automobili moraju puniti nakon svakih 70-80 pređenih kilometara.

Također, stručnjaci upozoravaju i na određene rupe u zakonu - odluka ruskog premijera tako ne navodi koji tip punjača za električna vozila benzinske pumpe moraju instalirati, zbog čega se pretpostavlja kako će mnoge pumpe jednostavno instalirati najjeftinije punjače, uz čije korištenje se baterije električnih vozila moraju puniti satima.

No, uprkos svim preprekama, zagovarači električnih vozila u Rusiji vjeruju da je nova odluka ruske vlade dobar korak na putu ka većoj popularnosti električnih automobila u njihovoj zemlji.

1/1