Iako Apple na svom jučerašnjem eventu nije zvanično objavio datum izlaska nove verzije OS X-a, to su uradili na nešto zanimljiviji način - naime, datum izlaska El Capitana su ubacili kao easter egg u demonstraciju novog iPhonea, pa su pažljivi posmatrači u jednom trenutku tokom prezentacije mogli primjetiti e-mail poruku u kojoj je otkriveno da OS X El Capitan stiže 30. septembra.

Kako prenosi The Verge, El Capitan u odnosu na prethodnu verziju OS X-a donosi nekoliko manjih poboljšanja, fokusiranih prvenstveno na "iskustvo" i "performanse". Spomenuto "iskustvo" podrazumijeva bolju integraciju Appleovih aplikacija, dok poboljšanja na polju performansi vjerovatno ne treba posebno objašnjavati.

Od drugih noviteta iz El Capitana, vrijedi istaći još i novi sistemski font nazvan San Francisco, poboljšanu pretragu, ali i Split View opciju za jednostavniji prikaz dva prozora istovremeno (što bi vas moglo podsjetiti na Snap View iz novijih verzija Windowsa), te sitna poboljšanja u u Mail, Safari i Notes aplikacijama.

Kao i prethodne verzije OS X-a, El Capitan će biti dostupan u vidu besplatne nadogradnje za korisnike kompatibilnih uređaja.

1/1