Udio Lollipopa na tržištu Android uređaja nastavlja rasti, a najnoviji podaci pokazuju kako je 5.x verzija Androida instalirana na preko 20% uređaja koji koriste Googleov mobilni operativni sistem.

Lollipop je tako i proteklog mjeseca bio jedina verzija Androida čiji je udio na tržištu porastao, te je završio na cifri od 21%, što je zapravo rast od 2,9% u odnosu na mjesec prije toga.

Sa druge strane, udio KitKata je opao za 0,1% (i sada iznosi 39,2%), JellyBeana za 1,8% (33,6%), Ice Cream Sandwicha za 0,4% (3,7%), Gingerbreada za 0,5% (4,6%), dok je udio verzije 2.2, poznatije kao Froyo, opao za 0,1% (i sada iznosi još minornijih 0,2%).

Ipak, kako ističe VentureBeat, prilikom analiziranja ovih brojki ne treba smetnuti sa uma činjenicu da nam one stižu iz Googlea, koji analizira tek informacije prikupljene sa Play Store prodavnice, za čije korištenje je neophodna 2.2 ili novija verzija Androida. Drugim riječima, ovdje nisu ubrojani svi oni uređaji koji koriste Android stariji od verzije 2.2, kao ni uređaji koji nemaju instaliran Google Play.

1/1