Ali, uz nov pristup

Japanski automobilski proizvođač Toyota nalazi se na listi kompanija koje žele zabraniti modifikaciju umreženih automobila, čime je stao na žulj mnogim vozačima naviklim na "zavirivanje ispod haube". Sada je firma napravila još jedan korak ka razvoju pametnih automobila – i to onih samovozećih.

Toyota se udružila sa Univerzitetom u Stanfordu i MIT-om kako bi razvila robotska vozila i naprednu vještačku inteligenciju pomoću koje bi ta vozila radila. Konkretno, Toyota će spomenutim univerzitetima platiti 50 miliona dolara za istraživanje automobilskog AI-a. Njegov razvoj bi trebao trajati pet godina.

Interesantno, Toyota ne namjerava konstruisati automobile u kojima neće biti potrebe za vozačem. Naprotiv, kompanija obećava da će uvijek očekivati da se za volanom nalazi čovjek, a tehnologija koju razvija bit će izgrađena na ideji asistiranja ljudskom vozaču – naprimjer, u lošim vremenskim uslovima, ukoliko vozač izgubi kontrolu nad vozilom.

Toyotini automobili će eventualno moći biti potpuno autonomni. Ostaje da se vidi da li će to na kraju uključivati i isforsirano preuzimanje kontrole nad vozilom od vozača ukoliko AI "procijeni" da dotični ne treba da vozi. Pored tog scenarija, međutim, vozila bi trebala biti u mogućnosti pomagati starijim i bolesnim ljudima, samostalno ih vozeći do željenog odredišta.

1/1