New York je započeo sa sprovođenjem programa prikupljanja podataka o navikama oko 400 vozača, nadajući se da će im ti podaci pomoći da bolje razumiju način na koji ljudi u gradu koriste svoja vozila, kako bi napokon riješili zloglasni problem zastoja u saobraćaju.

Zauzvrat, grad onim vozačima koji su pristali na učestvovanje u ovom projektu daje 30 posto popusta na osiguranje vozila, te poticajne nagrade u vrijednosti od 25 dolara.

Program koji nosi naziv "Drive Smart" proučava sve navike vozača: od toga koliko goriva koriste i koliko i kada ga voze, pa do toga koje rute najviše koriste i koja je maksimalna brzina koju njihovi automobili mogu postići. Sve se ovo prati zahvaljujući uređaju koji se priključi na OBD-II port u automobilu, a prikupljeni podaci šalju se na vozačev smartphone i Drive Smart cloud server.

Program je počeo u avgustu i trajat će godinu dana, ali nije sve prošlo tako glatko: zagovornici prava na privatnost uveliko raspravljaju o mogućnosti da se ovaj uređaj hakira, pa se pitaju koliko je zapravo pametno učestvovati u ovakvom projektu, makar i bio pokrenut za dobrobit grada i njegovih stanovnika.

1/1