Sony konačno predstavio dugo očekivane Xperia Z5 napredne telefone

Kao što se i očekivalo, Sony je na ovogodišnji IFA sajam stigao sa novim flagship modelima svojih Xperia naprednih telefona.

Također, baš kao što su to glasine tvrdile, Sony je za ovu godinu pripremio tri modela Xperia Z5 telefona - tu su Xperia Z5, Xperia Z5 Compact i Xperia Z5 Premium, prvi smartphone sa 4K ekranom na svijetu.

Xperia Z5 Premium pored 4K IPS ekrana dijagonale 5,5 inča (sa gustoćom piksela od čak 806ppi), donosi još i Snapdragon 810 čipset sa 3GB RAM-a uz 32GB memorije za pohranu podataka, koju je moguće proširiti dodatnom microSD memorijskom karticom.

Od kamera, tu su 23MP stražnja sa 1/2.3" Exmor RS senzorom i podrškom za snimanje 4K videa (naravno), te 5MP prednja sa 25mm širokokutnim objektivom i podrškom za snimanje 1080p videa.

Kako prenosi GSMArena, Xperia Z5 Premium donosi još i High-Res Audio sa podrškom za reprodukciju zvuka u "studijskoj kvaliteti", IP65/68 certifikat o otpornosti na vodu i prašinu, okvir od nehrđajućeg čelika, redizajniranu tipku za paljenje, kao i čitač otisaka prstiju.

Xperia Z5 Premium u prodaju stiže u novembru, ali za cijenu ne pitajte - naime, Sony još uvijek nije spreman objaviti cijenu prvog 4K smartphone na svijetu.

1/1