Sjedinjene Američke Države nastavljaju biti najbolja lokacija za IT poslove. Prema istraživanju američkog Instituta elektronskog i elektroničkog inžinjerstva (IEEE), protekle godine plate u IT sektoru su u Americi u prosjeku porasle za 4,25 posto, što je najveći porast u zadnjih šest godina.

Naime, prosječna primanja informatičara porasla su sa 124.700 na 130 hiljada dolara godišnje, a ona uključuju osnovnu platu, bonuse i prihode od samozapošljavanja. Svoje istraživanje IEEE sproveo je na preko deset hiljada radnika zaposlenih u IT-u.

Posebno je znakovito to što ovaj porast plata dolazi nakon kratkog perioda stagnacije. Bolja plaćenost informatičkih stručnjaka u Americi još je jedan pokazatelj da zemlja ima manjak stručnih IT kadrova.

Najplaćeniji su bili oni zaposleni u oblasti komunikacijske tehnologije i hardverski inžinjeri, dok su najmanje plaćeni bili informatičari zaposleni na primjeni IT sistema u industriji, na kontrolnim sistemima i energetski inžinjeri. Međutim, ovo "najmanje plaćeni" uzmite s rezervom – najmanja prosječna plata, ona energetskih inžinjera, iznosila je 116 hiljada dolara godišnje.

1/1