Nakon što su na webu nedavno osvanule glasine kako bi popularni MMORPG Guild Wars 2 uskoro mogao postati Free to Play, ArenaNet je proteklog vikenda to i potvrdio.

Guild Wars 2 je tako od sada moguće downloadovati i zaigrati potpuno besplatno, iako će svi Free to Play igrači - naravno - naići i na nekoliko ograničenja. Prije svega, umjesto 5, imaće tek 2 slota za likove, ograničenu komunikaciju sa drugim igračima, ograničenu trgovinu sa drugim igračima, kao i nekoliko drugih ograničenja, uključujući nemogućnost pristupa forumu i Guild bankama.

Iz ArenaNeta su ovaj potez opravdali svojom politikom o "buy-to-play" modelu, po kojoj igračima žele ponuditi igru koju je nakon kupovine moguće igrati bez pretplate, samo što će igrači sada umjesto kupovine regularnog Guild Warsa 2, za puno iskustvo morati kupiti ekspanziju Heart of Thorns.

"I dalje vjerujemo u buy-to-play model poslovanja, koji je dobar i za igrače i za developere," izjavili su iz ArenaNeta, te dodali: "Od lansiranja igre prije skoro tri godine, prodali smo je u preko 5 miliona primjeraka. U tom periodu smo igračima isporučili i preko 40 velikih dodataka za igru, sa događajima koji su mijenjali svijet, nove Living World epizode i druge dodatne sadržaje - potpuno besplatno."

"Ekspanzije su već prva prepreka buy-to-play modelu. Kada kao novi igrač stižete u igru koja ima gomilu ekspanzija, šta bi zapravo trebali kupiti kako bi je igrali sa svojim prijateljima? Osnovnu igru i svaku moguću ekspanziju? Već smo vidjeli slučajeve u našoj industriji gdje bi takve situacije izmakle kontroli. Nama to ne djeluje ispravno i želimo imati bolji poslovni model. Dok se spremamo za lansiranje naše prve ekspanzije za Guild Wars 2, želimo zadržati naš prijateljski i jednostavan poslovni model. Stoga želimo pojasniti da kada kažemo kako je Guild Wars 2 buy-to-play, to podrazumijeva da morate kupiti samo jednu stvar: aktuelnu verziju igre, Guild Wars 2: Heart of Thorns," navodi se u saopštenju iz ArenaNeta.

Guild Wars 2: Heart of Thorns stiže 23. oktobra ove godine, a svi igrači koji kupe ekspanziju će dobiti i regularnu verziju igre, tako da će na taj način zaobići sva Free to Play ograničenja. Sa druge strane, sam Guild Wars 2 možete downloadovati sa zvanične stranice, dok dodatne informacije o Free to Play ograničenjima možete pronaći na ovoj adresi.

1/1