Nakon Reddita, kojeg su iz ruske vlade prvo blokirali zbog promovisanja droga, pa ga zatim odblokirali kada su administratori sajta odgovorili na ruske zahtjeve - i Wikipedija se našla na udaru zbog promovisanja droga, zbog čega je bila i blokrana na nekoliko sati, te jutros ponovo "puštena u pogon".

Naime, čitava frka je nastala zbog toga što je tužilac iz malog ruskog sela Chyorny Yar, digao paniku zbog članka na ruskoj verziji Wikipedije, u kojem se opisuje jedan oblik kanabisa, nazvan Charas.

Roskomnadzor, ruski cenzorni organ, odmah je po primljenoj žalbi zatražio od lokalnih ISPS-ova da blokiraju pristup spornom članku. Međutim, problem im je pravio HTTPS protokol koji Wikipedija koristi kako bi na siguran način korisnicima dostavila svoje sadržaje, a zbog kojeg ruski Internet provajderi, u nedostatku savremenije opreme - nisu mogli udovoljiti ovom vladinom zahtjevu.

Jednostavnije rečeno, ruski ISPS-ovi nisu imali potrebnu i skupu opremu koja bi im omogućila da blokiraju pristup pojedinačnim Wikipedijinim člancima, što je mnoge navelo da pomisle kako će rezultat svega biti blokiranje cjelokupne Wikipedije na području Rusije. Izvršni direktor Wikimedia fondacije u Rusiji, Stanislav Kozlovskiy, tom prilikom je rekao da njih ne zanima to što ruski Internet provajderi nemaju potrebnu opremu, te da oni neće prestati koristiti spomenuti protokol samo kako bi omogućili Roskomnadzoru da ih lakše cenzuriše.

Na svu sreću, iz Moskve je rano jutros stigla vijest da je Wikipedia ipak uklonjena sa liste zabranjenih web sajtova u Rusiji, nakon što je sporni članak uređen u skladu sa željama vlade.

1/1