Google i Intel su na jučer otvorenom Intel Developer Forumu 2015 predstavili smartphone koji koristi njihove tehnologije za skeniranje trodimenzionalnih objekata, 3D mapiranje i praćenje pokreta, prenosi Engadget.

Spomenuti IT giganti su na IDF 2015 tako donijeli prototip telefona, koji koristi Intelovu RealSense tehnologiju za skeniranje 3D objekata i Googleove Project Tango senzore i softver za praćenje pokreta i 3D mapiranje.

Specifikacije uređaja pored RealSense R200, RGB i IR kamera, te Project Tango senzora uključuju i Intel Atom X5 procesor, 6-inčni ekran Quad HD rezolucije i Android 5.0.1 Lollipop, a sve to je upakovano u kućište debljine 8,2 milimetra i težine od 165 grama.

Zahvaljujući spomenutim tehnologijama, telefon je moguće koristiti za skeniranje 3D objekata jednostavnim pomjeranjem samog telefona oko njih, nakon čega ćete dobiti njihove 3D "portrete", dok će se Googleova Project Tango tehnologija brinuti za praćenje pokreta, što bi jednog dana mogli iskoristiti i developeri mobilnih igara.

Ovaj neimenovani telefon je za sada namijenjen isključivo Android developerima, koji će ga moći nabaviti krajem ove godine.

1/1