Bivši član razvojnog tima Double Fine, Justin Bailey, danas je lansirao novi crowdfunding servis namijenjen isključivo video igrama, nazvan Fig.

Ono po čemu će se Fig razlikovati od drugih crowdfunding servisa kao što su Kickstarter ili npr. Indiegogo, je mogućnost investiranja u igre sa opcijom zarađivanja novca na njima nakon njihovog izlaska.

Naime, pored standardnih opcija za prikupljanje novca - tj. kampanja u kojima developeri zatraže određenu cifru i sa njom naprave svoju igru iz snova - Fig će backerima nuditi i mogućnost da u određene igre investiraju svoj novac, te da nakon njihovog lansiranja zarade određene prihode od prodaje igre na određenim PC platformama.

Naravno, tu su i neka ograničenja - ukoliko želite investirati u odabrane igre, neophodno je biti akreditovani investitor, a u igru ćete morati investirati minimalno 1.000 američkih dolara.

Savjetodavni odbor Figa će uključivati i nekoliko dobro poznatih imena sa gaming scene, ali i sa Kickstartera - Tima Schafera iz studija Double Fine (kreatore Broken Agea), Feargusa Urquharta iz Obsidiana (zaslužni za Pillars of Eternity) i Briana Fargoa iz inXilea (sjećate li se Wastelanda 2 i Tormenta?). I što je još zanimljivije, sva trojica su obećala kako će svoje iduće crowdfunding kampanje lansirati isključivo na Figu, te kako se na Kickstarter neće vraćati sa tradicionalnim video igrama, iako nisu isključili mogući povratak sa drugim projektima poput kartaških ili igara na ploči.

Više detalja o samom servisu možete pronaći u intervjuu sa Schaferom, Urquhartom i Fargoom objavljenom na VentureBeatu, a na Figu već sada možete pronaći i njegovu prvu crowdfunding kampanju za igru Outer Wilds.

1/1