Kako javlja Reuters, a prenosi Ubergizmo, kompanija Kaspersky Lab je optužena da je kreirala malware kako bi ometala konkurenciju i njihov softver natjerala da sigurne fajlove na računarima korisnika obilježi kao potencijalne prijetnje.

Naime, Kaspersky je navodno programirao posebni malware koji bi u neke od bitnih fajlova na računaru ubacio maliciozni kod, nakon čega bi ti fajlovi prilikom skeniranja bili obilježeni kao potencijalne prijetnje računaru.

Razvoj ovog malwarea je navodno naredio suosnivač kompanije, Eugene Kaspersky, kako bi se osvetio kompanijama za koje je mislio da su kopirale antivirusne sisteme koje koristi Kaspersky.

Iz Kaspersky Laba su negirali ove navode, a u zvaničnom saopštenju tvrde kako njihova kompanija "nikada nije sprovodila tajne kampanje kako bi zavarala konkurenciju, te ih natjerala da prikazuju lažno pozitivne fajlove kako bi naštetila njihovoj poziciji na tržištu".

"Takve akcije su neetične, neiskrene i njihova legalnost je upitna," navodi se u saopštenju koje je objavio Kaspersky Lab.

1/1