Dobra vijest za sve mrzitelje uobičajene, vremenski zahtjevne, dvostruke autentifikacije: Švicarci već rade na aplikaciji koja će verifikacije vršiti pomoću ambijentalnog zvuka. Naime, kada instalirate ovu aplikaciju na svoj laptop, ona će se sama pokretati svaki put kada vam zatreba login verifikacija i pratiti pozadinske zvuke iz vaše okoline i na laptopu i na smartphoneu. Kada utvrdi da oba uređaja "slušaju" isti zvuk, bit ćete logirani.

Alat, nazvan Sound-Proof, funkcionisat će na današnjim smartphoneima i svim većim browserima bez pluginova, a uploadat će samo digitalni potpis pozadinskih zvukova, a ne stvarne zvuke, kako bi se osigurao dodatni nivo sigurnosti za buduće korisnike.

Developeri iz švicarskog Tehnološkog instituta u Cirihu tvrde da će budući korisnici ove aplikacije imati utisak kao da koriste jednostruku autentifikaciju. Međutim, za sada je čitav koncept aplikacije na nivou istraživačkog projekta, a ostaje da se vidi kako će kompletan proizvod izgledati kada ga jednog dana dovrše i predstave javnosti.

1/1