Ukoliko ste korisnik Firefoxa koji je nedavno prešao na Windows 10, vjerovatno ste primjetili blage izmjene u verziji 40 popularnog Mozillinog web browsera.

Naime, nakon što je Mozilla negodovala na promjene koje je Windows 10 donio u opcijama za promjenu defaultnog browsera, sada su Firefoxu omogućili da automatski preusmjerava sve Cortanine web pretrage sa Microsoftovog Binga na defaultni web pretraživač kojeg je odabrao sam korisnik.

Kako prenosi PCWorld, Firefox nije jedini browser koji nudi opciju zamjene Binga sa drugim pretraživačima prilikom korištenja Cortane, ali je za sada jedini koji nudi tu opciju bez potrebe da instalirate third-party ekstenzije.

Osim izmjena u pretrazi prilikom korištenja Cortane, Firefox 40 donosi i manje promjene u interfejsu, kao i obavezne sigurnosne provjere prilikom instaliranja sumnjivih ekstenzija, koje će u verziji 41 automatski blokirati njihovu instalaciju, što će korisnik moći zaobići posebnom komandom unutar opcija. Međutim, sve nesigurne i sumnjive ekstenzije će od verzije 42 biti automatski blokirane - bez mogućnosti njihove manuelne instalacije.

1/1