Roskomnadzor, živopisno nazvana regulatorna agencija za komunikacije u Rusiji, objavila je da bi neki ruski ISP-ovi mogli blokirati Reddit zbog threadova o uzgajanju biljaka koje se mogu koristiti za proizvodnju droga. Neki od spornih threadova nose nazive tipa: "Kako uzgojiti vlastitu marihuanu u zatvorenom prostoru" i "Kako jefitno proizvesti opijum".

U Roskomnadzoru napominju da, iako se Reddit u prethodnim sličnim slučajevima povinovao zahtjevima agencije, društvena mreža bi ipak mogla dospjeti na listu blokiranih sajtova.

"Možemo zamisliti da se neko previše opustio tokom avgustovskih odmora, ali to nije dovoljno dobar razlog (za mrežu) da rizikuje da ostane bez korisnika." – rekli su u agenciji.

Ruska vlada često prijeti blokiranjem različitih sajtova i individua – prijetnje su primili Google, Twitter, Facebook, Valve i ko zna koliko blogera ovog svijeta.

DOPUNJENO: Ruska vlada nije dugo čekala - Reddit je sada i zvanično blokiran, a tim potezom se ova zemlja pridružila Kini i Sjevernoj Koreji. Problem je nastao nakon što iz Roskomandzora nisu mogli kontaktirati Redditove administratore.

DOPUNJENO 2: I sajt je već odblokiran, nakon što su administratori najzad odgovorili zahtjevima ruskih vlasti.

1/1